Viitorul aduce altfel de slujbe: nomadul digital sau cum poți experimenta jobul ca stil de viață
Viața nomadă există de secole. Strămoșii noștri au călătorit și au vânat în mici triburi nomade până când stilul lor de viață a scăzut.
Recent, mișcarea nomadă digitală modernă a crescut în popularitate. Un nomad digital este o persoană care trăiește și lucrează în orice locație pe care o alege. Spre deosebire de lucrătorii de la distanță, care au o bază, nomazii digitali își schimbă adesea locația și lucrează de oriunde în lume.
Călătoritul și libertatea de la 9 la 5 sună perfect pentru tine, atunci continuă să citești pentru a afla mai multe despre cum să fii un nomad digital.
Cum să fii un nomad digital
Uneori, rețelele de socializare deformează viziunea noastră despre un nomad digital în direcția greșită. Bloggerii, nomazii de înaltă tehnologie și freelancerii fac totul să pară atât de ușor. Dar a deveni un nomad digital nu se întâmplă într-o singură zi.
Este nevoie de multă planificare, creativitate și muncă grea. Mai jos ai cinci pași pe care orice începător ar trebui să-i urmezee:
- Găsește-ți setul de aptitudini
- Alege prima locație
- Începi să profesezi independent
- Construiește-ți afacerea
- Găsește o comunitate
1. Găsește-ți setul de aptitudini
Indiferent de abilitățile sau cunoștințele pe care le ai, poți face să funcționeze de la distanță. Unele, cum ar fi codarea sau designul grafic, sunt mai ușor de realizat din orice locație. Alte abilități pot fi mai dificil de exersat de la distanță. Dar este posibil!
Un loc bun pentru a începe este să răsfoiești anunțurile de locuri de muncă și site-urile web freelancing pentru a vedea ce caută clienții. Apoi, poți să te întorci pentru a deveni angajatul perfect.
2. Alege prima locație
Unde locuiești contează. Să conduci o companie de la distanță de pe o insulă cu o conexiune la internet instabilă probabil nu te va duce foarte departe. A trăi la Paris cu bugetul unui freelancer te va face să alergi acasă în două luni.
Și, desigur, este important să iei în considerare dreptul legal de a locui și de a lucra într-o țară. Multe țări, precum Estonia și Malta, au acum vize de nomazi digitale sau permise de lucrător la distanță.
Bugetul, drepturile legale, conexiunea la internet și ușurința de a trăi toate ar trebui să contribuie la decizia ta. Niciun loc nu va fi perfect, dar dacă bugetul și costul vieții sunt mai importante pentru tine:
- Mexic
- Georgia
- Vietnam
- Tailanda
- Cambodgia
- Estonia
Vrei ce este mai bun din ambele lumi? Aceste locuri superbe nu sunt cele mai prietenoase cu bugetul, dar sunt moderne și relativ ieftine:
- Republica Cehă
- Croația
- Portugalia
- Columbia
3. Începi să profesezi independent
Odată ce ai stabilit la ce te pricepi, începi prin a obține mici joburi și a lucra independent pentru clienți. Plata poate să nu fie astronomică și munca ar putea fi plictisitoare, dar experiența este totul.
Odată ce ți-ai creat un portofoliu, experiență sau acreditări, poți trece la crearea propriei afaceri. Cei mai mulți nomazi digitali preferă să aibă mai multe fluxuri de venit sau locuri de muncă cu normă parțială, așa că nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș.
4. Construiește-ți afacerea
Dacă obiectivul tău pe termen lung este să înființezi o companie de la distanță care poate fi administrată de oriunde în lume, încearcă să devii e-rezident! Știai că Estonia are cel mai mare număr de start-up-uri pe cap de locuitor din toată Uniunea Europeană?
5. Găsiți o comunitate
Cea mai bună parte în a fi un nomad digital este să găsești noi comunități de oameni care au aceleași idei. A face parte dintr-o comunitate nu este numai bun pentru afaceri, ci și pentru bunăstarea noastră! Lucrul de la distanță nu ar trebui să te împiedice să faci asta.
Nu numai că socializarea te va face mai fericit, dar te poate conecta și cu potențiali clienți. Ca nomad digital, aceasta poate fi o parte crucială a succesului tău. Consultă spațiile de lucru în comun, cafenelele cu Wi-Fi bun și evenimentele de întâlnire pentru a găsi comunitatea și pentru a întâlni oameni cu idei similare.
Avantaje vs. Dezavantaje
Viața unui nomad digital bazat pe un job cu tehnologie înaltă sună uimitor. Lucrul într-o cafenea frumoasă europeană sau chiar pe plajă este un upgrade de la un birou plictisitor. Dar există câteva probleme cu care se confruntă nomazii digitali.
Aruncă o privire la avantajele și dezavantajele acestui stil de viață:
Avantajele Digital Nomad
Libertatea este, desigur, cel mai mare avantaj de a fi un nomad digital. Ai autonomie de a-ți alege locația, orele de lucru, orele de vacanță și multe altele.
Mai puțin stres și o calitate mai bună a vieții este, de asemenea, o posibilitate. Asta nu înseamnă că viața unui nomad digital este o vacanță, dar lucrurile mărunte care pot cauza stresori zilnici vor dispărea. Naveta în orele de vârf, întâlnirile de lucru și lipsa timpului liber pot pune o presiune mare asupra noastră.
Alte bonusuri uimitoare pentru a fi propriul tău șef includ:
- mediu de lucru mai bun
- fii responsabil de echilibrul vieții tale profesionale
- îmbrăcare pentru confort
- mai mult timp pentru creativitate
- călătorind prin lume și explorând
- motivație crescută
- dezvoltare de sine
Dezavantajele nomadelor digitale
Nici un loc de muncă sau stil de viață nu este perfect. Fiecare bun are răul lui, iar viața de nomad digital nu face excepție aici.
În primul rând, a fi un nomad digital este o muncă grea. Nu există nimeni care să-ți ghideze drumul și să te ajute. Trebuie să-ți dai seama de actele, vizele, asigurările de sănătate, limbi noi și afacerile internaționale pe cont propriu.
Un alt posibil dezavantaj este motivația. Pentru a fi propriul tău șef sau a-ți conduce propria afacere, ai nevoie de o cantitate enormă de auto-motivare. Oamenii care preferă să li se spună ce să facă și când să facă acest lucru pot avea probleme aici.
Alte dezavantaje ale vieții nomade digitale includ:
- dorul de casă
- ratarea unor evenimente importante în familie
- nicio garanție de venit
- probleme de adaptare
- sentiment de izolare
Înainte de a porni în lume și de a începe viața de nomad, trebuie să-ți dai seama ce fel de persoană ești. Dacă îți plac provocările, independența, călătoriile și ești foarte motivat de sine, aceasta ar putea fi oportunitatea perfectă pentru tine.
Viața nomade digitală este pentru tine?
Viața nomadului digital nu este pentru toată lumea. Unii oameni preferă să locuiască într-o singură locație, să aibă un loc de muncă cu normă întreagă, să meargă la birou în fiecare zi sau să lucreze de acasă și să rămână la ceea ce știu.
Înainte de a lua această decizie critică, trebuie să te întrebi dacă:
- tânjești după aventură
- ai o idee unica
- visează să creezi un start-up sau o afacere online
- ai un plan de afaceri solid
- dragoste de călătorie
- dacă ești în pas cu noile trenduri și tendințe tehnologice
Dacă ai răspuns da la oricare dintre aceste întrebări, aceasta ar putea fi șansa perfectă pentru tine!